Home PageAz emberi bőr

Az emberi bőr

A bőr

Az emberi test legnagyobb szerve, amely…

 • a testsúly akár 10%-át is kiteheti
 • védelmet nyújt a mechanikai sérülésekkel szemben
 • óvja testünket a kémiai, fizikai és biológiai hatásoktól
 • megnehezíti a baktériumok, vírusok és más mikorbák behatolását
 • felelős a test hőháztartásáért
 • a tapintás (fájdalom, nyomás, hideg-meleg) érzékszerve
 • részt vesz bizonyos anyagcsere-funkciókban (légzés, kiválasztás)

A bőr bonyolult szerkezete három fő részre osztható:

 • felhám, vagy epidermis
 • irha, vagy dermis
 • bőralja, vagy subdermis

A bőr sérülései és rendellenességei

Elsődleges sérülések:

A bőr gyulladásnak és sérüléseinek okai lehetnek

 • biológiai (pl. bakteriális, vírus- vagy gombafertőzés, allergiás immunreakció, állatok és növények okozta sérülések);
 • kémiai (sav-, lúgmarás, vegyi égés, stb.) és
 • fizikai (mechanikus behatás, vágás, szúrás, horzsolás, sugárzás, égés, fagyás, stb.) eredetűek.

Közvetett veszélyforrások:

A kültakaró, mint a szervezet legelső védelmi vonalának károsodásának legfontosabb szövődményei a vérzés és a fertőzés. A fertőzés a legenyhébb felületes gennyedéstől az életveszélyes végtagelhalásig nagyon sok formában mutatkozhat meg. A vérző seb a közhiedelemmel ellentétben fogékonyabb a fertőzésekre, és a nagy vérveszteség lelkileg és fizikailag is sokkolhatja a szervezetet.

Mit tehet Ön?

Megelőzés: kerülje el a bőrére veszélyes helyzeteket (pl. napégés, csaláncsípés)! Amennyiben mégis előre látható veszélynek van kitéve, védje bőrét az elsődleges külső behatásoktól (pl. napozókrém, védőfelszerelés)!

Elsősegély: a baleseti károsodásokat ne bagatellizálja el!

 • Mindenekelőtt szüntesse meg a sérülést kiváltó okot, égés esetén hűtse le a sérült bőrfelületet!
 • Gondoskodjon a fertőzés lehetőségének csökkentéséről!
 • Szükség esetén csillapítsa a vérzést és nyugodjon meg, illetve nyugtassa meg a sérültet, stabilizálja állapotát.

 

Az idő a legfontosabb tényező, mert minél hosszabb ideig áll fenn a sérülést okozó helyzet, annál súlyosabb a bekövetkező sérülés. Égés esetén azonnali hűtés nélkül a károsodás folyamata a bőr egyre mélyebb rétegeiben folytatódik. A fertőzés hamar tovább terjed a szervezet egészében. A vérzés minden pillanattal egyre nagyobb vérveszteséget okoz. A sokkos állapot blokkolja a szervezet természetes vészreakcióit, gátolja a sejtszintű védekezést és öngyógyítást.

Kezelés: a legkisebb sérülés esetén is fennáll a szövődmények veszélye, ezért az elsősegély (kiváltó ok megszüntetése, vérzéscsillapítás, fertőtlenítés) után is szükség lehet orvosi segítségre. Mindenképpen forduljon orvoshoz!

Mit tehet az orvos?

Az orvos felméri a sérülés súlyosságát, lehetséges következményeit és tájékozódik az okok felől. A hámsérüléssel járó elváltozások esetén a seb steril öblítésére, esetlegesen varrattal való ellátására és tetanusz oltásra lehet szükség. Hámsérüléssel nem járó gyulladásos folyamatok esetén külsőleg (pl. kenőcs formájában) alkalmazható gyógyszert ír elő.

Mit tehetnek a Bőrvédelem.hu termékei?

Megelőzés: A Marly Skin megvéd a biológiai és kémiai eredetű sérülések döntő többségétől, ráadásul az egyéb védőfelszerelések (kesztyű, fedőkrém) tartós használatából eredő bőrkárosodástól is óv. Még a pusztán esztétikai jelentőségű elszíneződést is megelőzi (természetes és mesterséges színezőanyagok beszívódását is megakadályozza). A Water-Jel zselés takarói és kötszerei védőfelszerelésként használhatók nyílt láng, vagy forró tárgyak megközelítéséhez. A gyakori kézfertőtlenítés váratlan helyzetekben is megelőzi az elfertőződést.

Elsősegély: A Marly Skin hirtelen bőrelváltozások (kiütések, ekcémás reakciók, bőrpír, kiszáradás) esetén elsősegélyként jó eredménnyel alkalmazható. Megszünteti a kiváltó okot, Aloe Vera tartalma nyugtatja és hidratálja a bőrt. Ha nincs lehetőség vizes átöblítésre, sebek azonnali fertőtlenítésére is alkalmas a Hand Sanitizer. A Water-Jel zselék és zselés kötszerek az égési sérülések minden típusának világelső és kizárólagos elsősegély eszközei. Azonnal csillapítják a fájdalmat, nyugtatják a sérültet, lehűtik az égett bőrfelületet (anélkül, hogy az a teljes szervezet lehűléséhez vezetne), fertőtlenítik a sebet és elzárják a további fertőzés lehetőségétől.

Kezelés: A Hand Sanitizer nem csak az ápoló személyzetet, hanem a beteget is védi az esetleges fertőzésektől, azok kézen keresztüli átvitelétől. A Marly Skin rendkívül eredményes a dermatitisz (ekcéma), a dekubitusz (felfekvés), valamint a pangó verejték hatásainak hosszú távú kezelésében, gyógyításában. A Water-Jel a bőr újra sarjadásáig védi a nyílt sebet a könnyen és fájdalommentesen cserélhető zselével átitatott kötszerekkel, amelyek nem ragadnak a sebbe, de megvédik azt a külső behatásokól.

Leave a Reply