Mi a leghatékonyabb módja a fertőzések elkerülésének?

Kézmosásra nem mindig van lehetőség

Az amerikai Járványügyi Központ (CDC, Center for Desease Control) szerint az emberek többsége szépít, és kérdésre azt állítja, hogy gyakrabban mos kezet, mint ahogy valójában. De a bevallott gyakoriság sem elegendő a fertőzések elleni küzdelemhez.  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO, World Heath Organization) szerint a fertőzések 80%-a a kéz érintése által terjed. A CDC hozzáteszi, hogy a kórokozók nagy része hosszú ideig életben marad a kezünkön, ha nem távolítjuk el időben. Ha bármit megfogunk két kézmosás között, ezek a kórokozók tovább vándorolnak és egyik kézről a másikra telepedve hamarosan járványt okozhatnak.

Ezek szerint a kéz alapos tisztítása a leghatékonyabb fertőzésmegelőzés. De mi történik két kézmosás között?

A kézfertőtlenítés gyorsabb, egyszerűbb és hatékonyabb megoldás két kézmosás között

A fertőzések által különösen veszélyeztetett helyeken (középületekben, iskolákban, éttermekben) egyre gyakrabban találunk kézfertőtlenítő helyeket (az USA-ban). A gyerekek és a felnőttek egyaránt szívesen használják a kikészített kézfertőtlenítőt belépéskor, és követik a plakátokon kihelyezett használati útmutatót. Egy perc alatt megtisztítják a kezüket, amit nyilvánvalóan nem tennének, ha ezért a mellékhelyiségnél kellene sorba állniuk.

Addig is, amíg Magyarországon is elterjed ez a módszer – amely csak az üzemeltetők felelős gondolkodásán múlik -, mindig legyen a táskánkban, zsebünkben egy kis tasak Hand Sanitizer, így azon túl, hogy magunkat és környezetünket védjük a kórokozók terjedésétől, példát is mutathatunk embertársainknak.

Hand Sanitizer kézfertőtlenítő zselé az átlagos szappanok valódi alternatívája. A kempingszappannak is nevezett termék használatát rendkívül kényelmesnek tartják, mert lerövidíti a kéztisztítás idejét, és növeli a hatékonyságát. Nem kell hozzá folyó víz és szappan, elpárolog a kézről, így nem kell a kézszárítónál ácsorogni, vagy a baktériumok ezreit továbbító közös törölközőt használni. Alkoholtartalmánál fogva – a közönséges szappannal ellentétben – a legmakacsabb szennyeződéseket is feloldja, és gyakorlatilag minden kórokozót (99,99%) elpusztít.

A korszerű kézfertőtlenítők kiküszöbölik azokat a veszélyeket, amelyeket mellékhatásként szoktak emlegetni. A zselés kivitel megakadályozza a túladagolást, így szinte azonnal a teljes mennyiség elpárolog, nem kerülhet a gyermekek szájába. Az optimális (62%) alkoholtartalom elegendő a fertőtlenítéshez, de gyakori használat mellett sem szárítja a bőrt. Egyéb összetevők táplálják és hidratálják a kezet, így elejét veszik a legkisebb irritációnak is.

Közeleg az influenza-járvány ideje, de nem kell benne személyesen részt venni. A gyakori alapos kézmosások között is van megoldás a kéz fertőtlenítésére, a kórokozók terjedésének megakadályozására. 

Leave a Reply