Home PageWater-jel

 • Mi a Water-Jel?
 • Elsősegély
 • Tévhitek
 • Burn Jel égési zselé
 • Burn Dressing kötszer
 • Fire Blanket takaró
 • Működési elv
 • Szakmai felhasználás
Az amerikai Water-Jel Technologies speciálisan égési sérülések ellátására fejlesztette ki termékeit. A Burn Jel képes az égett bőr hőmérsékletének gyors hűtésére és stabilizálására a ruházat eltávolítása nélkül is.  A zselével átitatott kötszer a sebről könnyen eltávolítható, nem ragad bele, és az alatta maradt ruhadarabok későbbi eltávolítását is megkönnyíti. A zselé és a kötszer is azonnal jelentősen csökkenti a fájdalmat, így is nyugtatva a sérültet. A termékek gátolják a megégett bőr kiszáradását, illetve felülfertőződését.

A WaterJel jelenleg általánosan használt égési sebek ellátására az Országos Mentőszolgálatnál és a hivatásos önkormányzati tűzoltóságoknál, sőt, alapfelszerelésként megtalálható azok gépjárműveiben is. A steril termék bármely típusú égési sérülésekre alkalmazható.

Égési sérülések és kezelésük:
WATERJEL az égésellátásban

Dr. Szűcs Andrea gyermekorvos
(Szent László Kórház, Budapest),
a Szent Márton Gyermekmentőszolgálat
Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke,
a WaterJel Europe magyar trénere.

Különböző fokú égési sérülések leggyakrabban a háztartásokban és a munkahelyeken fordulnak elő. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek és az idősebb korosztály.

A bőr a legnagyobb szervünk, nem megfelelő ellátás esetén a rajta keletkezett károsodások olyan maradandó nyomokat hagyhatnak, melyek tartós munkaképtelenséget, súlyos életminőségbeli romlást okozhatnak, így az egyén egész további életvitelére és identitására is kihathatnak.

Ennek elkerülése érdekében rendkívül fontos, hogy a bőrt az égési sérülés bekövetkezése után haladéktalanul hűtsük, hogy további sejtkárosodás ne következzen be, és az égési sérülés ne súlyosbodjon. A hőmérséklet csökkentésével a fájdalomérzet is azonnal lényegesen enyhül, ezzel elkerülhető, hogy a sérült sokkos állapotba kerüljön.

Azonnali hűtés esetén gyorsabb, fájdalom-, idő- és költségmentesebb a gyógyulás. A hűtésre több lehetőség van, az egyik ilyen a vízzel történő hűtés. Erre a módszerre az ajánlott hűtési idő 20 perc. Ez jelentős mennyiségű, akár 200 liter vizet is jelenthet még egy kis kiterjedésű (pl. alkar) égésnél is. Bizonyos helyzetekben és bizonyos testrészek égési sérülésekor (pl. mellkas) lehetetlenség csupán az égett felületet hűteni. Ilyenkor az történhet, hogy a hideg víz a testfelület egyéb, nem sérült részein végigfolyva lehűti az egész szervezetet, ami túlhűtést, hipotermiát eredményezhet. A hipotermia veszélyes állapot, befolyásolhatatlan ritmuszavarokhoz, egyéb komplikációkhoz, akár halálhoz is vezethet.

A világszerte, már több mint 25 éve alkalmazott WaterJel zselék és zselével átitatott steril kötszerek kb. 4-5 perc alatt a normál testhőmérsékletűre tudják csökkenteni akár 70 C fok közeli hőfokról a testhőmérsékletet. A zselés kötszerek a testrészeknek megfelelően többféle méretben készülnek, ezáltal a megfelelő méretű kötszert kiválasztva könnyedén elérhető, hogy csak azt a felületet hűtsük, ami ténylegesen hőterhelést kapott. Külön van arcmaszk és kézre való kötszer is, mely külön-külön az ujjakat és a teljes kézfejet is be tudja fedni.
A BurnJel zselék kisebb égési sérülések (háztartási balesetek) kezelésére alkalmasak. A termék alkalmazható továbbá kozmetikai és orvosi (sugár és lézer) kezelések során keletkezett égésekre valamint napégésekre is.

A WaterJel termékei környezetbarátok, biológiailag lebomlanak, vizsgálatok bizonyítják, hogy az egészségre semmilyen ártalmas hatást nem gyakorolnak. A WaterJel állandóan teszteli termékeit, a visszajelzéseket tudományosan feldolgozza. Egyedülálló, hogy külön tréning szolgálatot biztosít, országonként helyi anyanyelvi trénerrel, aki igény és érdeklődés esetén az adott intézményhez megy felvilágosító és alkalmazási ismeretek terjesztésére, mindezt térítésmentesen.

A mentő, a tűzoltó, egyéb sürgősségi és biztonsági szolgálatok, iparvállalatok elsősegélynyújtó helyei már több mint 10 éve megelégedéssel használják hazánkban is a WaterJel-t.

Rendkívül hasznos és ajánlatos lenne, hogy a háztartásokban is legyen WaterJel termék, mivel a statisztikák szerint itt van a legtöbb veszélyforrás!

Hagyományok, tévhitek az égési elsősegélyről

1. tévhit: a fájdalomcsillapítás az első

Alapvető reflex, hogy fájdalomcsillapításként lefogjuk, vagy bebugyoláljuk a fájó testrészt. Égés esetén azonban ez a reakció sokat ront a helyzeten, mert ezzel a mozdulattal bezárjuk a hőt a felhevült bőrön, a hőmérséklet befelé terjed az élő szövetben, és bár a felszíni fájdalom talán csökken, a mélyebb rétegekben  maradandó károsodást okoz a magas hőmérséklet.

2. tévhit: a folyó víz a hűtés leghatékonyabb eszköze

A hűtés valóban a legfontosabb az égési elsősegélynél, de nem mindegy, hogy mivel hűtünk. A folyó víz nem alkalmazható nagyobb égett felületek hűtésére, mert kb.20 percig kellene hideg vizet folyatni az
égési sérülésre, ez pl. egy felkar esetében legalább 200 liter vizet jelent. Ráadásul a folyó víz nem csak az égett testrészt hűti, pl. mellkasi égés esetén más testfelületre is ráfolyik, így túlhűtheti a szervezetet.
Ez rendkívül súlyos egyéb további komplikációkat, keringészavarokat, akár halált is okozhat.

3. tévhit: először a ruhát, beégett tárgyakat kell eltávolítani

Minél többet babrálunk a sebbel, annál nagyobb fájdalmat okozunk a sérültnek, aki ettől akár sokkos állapotba kerülhet. Ez megakadályozza a világos gondolkodásban, korlátozza ítélőképességét és nem tud aktívan közreműködni az elsősegélyben. A klinikai sokk pedig kikapcsolja a szervezet saját vészreakcióit és öngyógyító képességét.

4. tévhit: kenjünk az égési sérülésre zsírt, olajat, tejfölt, stb.

Ez a népi hagyomány ugyanazt a problémát okozza, mint a seb szoros lefogása. A zsíros anyagok légmentesen lezárják a sebet, és egy másodpercig talán hidegnek is érezzük őket, de valójában megakadályozzák a hő eltávozását, visszavezetik azt a bőr mélyebb rétegeibe, így az égés folytatódik. A magas hőmérsékletű seben ráadásul a zsír felforrósodik, és a felszínen is tovább forrázza a sérültet.

A helyes égési elsősegély

A legkisebb égést se bagatellizálja el!

 • Mindenekelőtt hűtse le a sérült bőrfelületet!
 • Gondoskodjon a fertőzés lehetőségének csökkentéséről!
 • Cselekedjen határozottan és nyugodjon meg, illetve nyugtassa meg a sérültet, stabilizálja állapotát.

Az idő a legfontosabb tényező, mert minél hosszabb ideig állnak fenn a bőrt károsító hatások, annál súlyosabb a bekövetkező sérülés. Égés esetén azonnali hűtés nélkül a károsodás folyamata a bőr egyre mélyebb rétegeiben folytatódik. Az esetleges fertőzés hamar tovább terjed a szervezet egészében. A sokkos állapot blokkolja a szervezet természetes vészreakcióit, gátolja a sejtszintű védekezést és öngyógyítást. A fájdalomtól zavart sérült nem tudja tájékoztatni az orvost a baleset körülményeiről.

A Water-Jel® egy víztiszta zselé, amely akár 70 fokról 4-5 perc alatt normál testhőmérsékletre hűti az égett bőrfelületet, azonnal csillapítja a fájdalmat, gyengéden fertőtlenít, és megakadályozza a fertőzések bejutását a nyílt sebbe.

A Water-Jel® használatával nem szükséges a sebbe égett ruhadarabok kezelés előtti eltávolítása, mert ruhán keresztül is kifejti hatását, és megkönnyíti a szövetdarabok, valamint egyéb beégett tárgyak későbbi eltávolítását. A zselével átitatott kötszer hosszabb időn keresztül védi a sebet, de a zselé közvetlenül alkalmazva is rajta marad a bőrön. Az átáztatott takaró a lángoló ruhát is eloltja, illetve óv a közvetlen erős hőhatástól, védőeszközként megóvja az elsősegélyt nyújtó személyt is az égéstől.

Minden égéstípusra alkalmas, tűz által okozott és vegyi égésre éppógy, mint a napégés kezelésére.
A Water-Jel® nem tartalmaz lidocaint, nem okoz allergiás tüneteket. Teafaolaj-tartalma antiszeptikus hatású. Nincs aktív hatóanyagtartalma, ezért semmilyen összeférhetetlenség nem merülhet fel, és gyorsan, vízzel eltávolítható a stabilizált beteg későbbi kezelése során.

A Burn Jel égési zselé alkalmazása

1. Kisebb sérülés esetén

Néhány centiméteresnél nem nagyobb területen a Burn Jel zselét közvetlenül alkalmazzuk az égett bőrfelületen. Nem szükséges eloszlatni, bedörzsölni, bekötözni, a zselé azonnal kifejti fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és hűtő hatását, nem folyik le a bőrről.

A Burn Jel mihamarabb az égési felületre kenve fejti ki hatását, óvja a sejteket a további roncsolódástól,  elvonja a hőt, melyet kifelé, a környezeti levegőbe vezet el, ezáltal megakadályozza a hőhatás továbbterjedését a mélyebben fekvő érzékeny szövetek felé. Nem tartalmaz lidocaint, így kizárja az allergiás reakciókat. A gél elpusztítja a baktériumokat, teafaolaj-tartalma gyengéden fertőtlenít. 4-5 perc múlva a kezelt terület normál testhőmérsékletű lesz és megtehetjük a keletkezett seb ellátásához szükséges következő lépéseket.

Enyhe napégés okozta bőrpír és száraz, húzó érzés esetén a Burn Jel-t kézzel vékonyan oszlassuk el az irritált területen. Azonnal hűsíti a legnagyobb testfelületet is, és pótolja nedvességtartalmát. Tetszőleges gyakorisággal ismételhető a kezelés.

2. Súlyos, vagy nagy felületű sérülés esetén

Forrázás, vagy nyílt láng által okozott nagy felületű égésnél használjuk a kellő méretű Burn Dressing kötszert. Ha nincs kéznél Burn Dressing, de van a közelben Burn Jel, akkor bármilyen laza szerkezetű jó nedvszívó képességű kötszert alaposan áztassunk át vele, közvetlenül helyezzük az égett felületre, akár ruhán keresztül is. Szükség és lehetőség szerint lazán tekerjük körbe.Válasszuk a megfelelő méretet, amely a teljes felületet befedi, de nem hűt feleslegesen más testrészt.

A zselével átitatott kötszert a sebbe beleégett ruhára is rátehetjük, ugyanúgy hűt, és később könnyebben eltávolítható lesz a sebbe égett ruhadarab. A Burn Jel mihamarabb az égési felületre helyezve fejti ki hatását, óvja a sejteket a további roncsolódástól,  elvonja a hőt, melyet kifelé, a környezeti levegőbe vezet el, ezáltal megakadályozza a hőhatás továbbterjedését a mélyebben fekvő érzékeny szövetek felé. Nem tartalmaz lidocaint, így kizárja az allergiás reakciókat. A gél elpusztítja a baktériumokat, teafaolaj-tartalma gyengéden fertőtlenít.

Image

Néhány perc múlva a Burn Jel hatására a sérülés hőmérséklete normálisra csökken és megkezdhetjük a sebek, sérülések ellátását. Az orvosi ellátás során a zselé megkönnyíti az idegen tárgyak, ruhadarabok eltávolítását, és vízzel könnyedén lemosható.

A Burn Jel felbontás nélkül 5 évig, az első használat után 2 évig megőrzi minőségét.

A Burn Dressing kötszerek alkalmazása

Súlyos, vagy nagy felületű sérülés esetén

Forrázás, vagy nyílt láng által okozott nagy felületű égésnél használjuk a kellő méretű Burn Dressing kötszert. (Ha nincs kéznél Burn Dressing, de van a közelben Burn Jel, akkor bármilyen laza szerkezetű jó nedvszívó képességű kötszert alaposan áztassunk át vele, közvetlenül helyezzük az égett felületre, akár ruhán keresztül is.) Szükség és lehetőség szerint lazán tekerjük körbe.Válasszuk a megfelelő méretet, amely a teljes felületet befedi, de nem hűt feleslegesen más testrészt. A kéz, vagy arc sérüléseire alkalmazzuk a speciálisan e területek kezelésére kialakított kötszert.  A csomagolásban maradt zselét is csorgassuk kívülről a kötszerre.

A zselével átitatott kötszert a sebbe beleégett ruhára is rátehetjük, ugyanúgy hűt, és később könnyebben eltávolítható lesz a sebbe égett ruhadarab. A Burn Dressing mihamarabb az égési felületre helyezve fejti ki hatását, óvja a sejteket a további roncsolódástól,  elvonja a hőt, melyet kifelé, a környezeti levegőbe vezet el, ezáltal megakadályozza a hőhatás továbbterjedését a mélyebben fekvő érzékeny szövetek felé. Nem tartalmaz lidocaint, így kizárja az allergiás reakciókat. A gél elpusztítja a baktériumokat, teafaolaj-tartalma gyengéden fertőtlenít.

Image

Néhány perc múlva a Burn Dressing hatására a sérülés hőmérséklete normálisra csökken és megkezdhetjük a sebek, sérülések ellátását. Az orvosi ellátás során a zselé megkönnyíti az idegen tárgyak, ruhadarabok eltávolítását, és vízzel könnyedén lemosható.

A Burn Dressing felbontás nélkül 5 évig megőrzi minőségét.

A Fire Blanket takarók alkalmazása

Tűz esetén

A Fire Blanket takarók a Water-Jel legnagyobb méretű eszközei, amelyekkel az egész testet hűteni lehet a ruha eltávolítása nélkül. Eloltja a lángoló ruhát, alkalmas a tűzből mentett személyek állapotának azonnali stabilizálására. Azonnali nyugtató, fájdalomcsillapító és hűtő hatása egyedülálló.

ImageImage

A Fire Blanket takaró védi a mentést végzőket a magas hőmérsékletű helyek megközelítésekor, biztonságos átjárót képezhetünk a segítségével a lángoló, vagy izzó terület elhagyásához, illetve sokoldalúan felhasználható a mentési munkálatok során, ha nagy felületen hűtésre, láng elfojtására van szükség.

Image

A Fire Blanket több országban a közjogi méltóságok és más védett személyek gépkocsijának kötelező tartozéka.

A Fire Blanket felbontás nélkül 5 évig megőrzi minőségét.

A Water Jel bármely terméke az égett felületre kerülve azonnal hűti a sebet és csökkenti a sejtek károsodását. Teafaolajat tartalmaz. Gyorsan elvonja a hőt, mint egy tölcsér kiszívja, és megakadályozza a terjedését. A felhasználást segíti a sokféle kivitel és méretvariáció. A Burn Jel égési zselé kisebb sérülések esetén közvetlenül a sérült bőrfelületen alkalmazható. A zselé magasabb hőfokon sem veszít a viszkozitásából, így ott is elvezeti a hőt. A Burn Dressing kötszerek és a Fire Blanket takarók a géllel vannak átitatva, és ruhán keresztül is kifejtik hatásukat. A kötszerek nem tapadnak a sebbe, a sérülés nagyságának megfelelően alkalmazható különféle méretekben elérhetők, a kéz és az arc sérüléseire speciálisan kiképzett formában is. A speciális cellás kötszerek lefedik a sebet, elasztikus anyaguk miatt könnyen követik a seb duzzadását és a hajlatokat. Óriási nedvszívó képességük következtében hosszan tartó hűtőhatást fejtenek ki és a nagy mennyiségű géltarttalmuk hosszú időn át csillapítja a fájdalmat, elpusztítja a baktériumokat, megakadályozza a felülfertőződést.

Nagyon Fontos az időtényező!

Minél hamarabb alkalmazzuk, annál jobban kifejti a hatását.

A gél nem minnősül gyógyszernek, nem tartalmaz lidocaint, nem okoz allergiás reakciót.

A water Jel előnyei:

1. elsősegélyre és tartós ellátásra is használható
2. kioltja a kisebb tüzeket a sérült testén és környezetében
3. a mentést végzőt és sérültet egyaránt védi a magas hő hatásától és a lángoktól
4. azonnal elvezeti a hőt, hűti a bőrt
5. enyhíti a fájdalmat
6. tartósan stabilizálja a bőr hőmérsékletét, megelőzi a klinikai sokk fellépését
7. csökkenti a hipothermia (túhűtés) veszélyét
8. a kezelt sebet megóvja a további fertőzéstől
9. vízben jól oldódik, megkönnyíti az égett ruházat eltávolítását
10. nem irritálja a bőrt vagy a szemeket
11. a folyamatos hűtéshez nem szükséges a víz

 

A Water-Jel használata különböző szakterületeken

1988 óta ezt használják a szakemberek – a legnagyobb elégedettséggel – Magyarországon is.

Építőipar

Építési területen a vízellátás gyakran nem megoldott, és az elsősegélyhelyek elérhetősége is korlátozott, ezért a Water-Jel szinte nélkülözhetetlen. Kisebb sérülések gyakori forrása a hegesztőszikra, a felforrósodó lámpák, a horzsolást okozó szerszámok, a flex. Ezekre azonnali elsősegély a Burn Jel, így a munkát is csak percekre kell felfüggeszteni. Komolyabb veszélyforrások a tűz- és robbanásveszélyes anyagok kezelése, forró fémek és folyadékok a munkahelyen. Útépítésen, tetőn végzett munkálatoknál az aszfalt és kátrány okozta forrázás éppúgy sérülést okozhat, mint az erős napfény, komoly napégés. A Burn Dressing kötszerek azon túl, hogy azonnali elsősegélyt nyújtanak, jelentősen lerövidítik a munkából való kiesés időtartamát is.

Hivatásos és civil mentőszervezetek

Ezen a szakterületen teljesen egyértelmű, miért fontos felkészülni az égési elsősegélyre. Tűzesetek, robbantások, vegyi katasztrófák áldozatainak mentésekor a mentőnek és sérültnek egyaránt minden pillanatban szüksége lehet égési elsősegélyre. Gondoljunk csak a magyarországi vösöriszap-katasztrófára: a Water-Jel termékek elsősegélyt nyújtanak a vegyi égés, vagyis a lúgos oldatok maró hatása esetén is.

Konyhák, éttermek

A statisztikák szerint az égési balesetek a konyhában a leggyakoribbak - akár a háztartásban, akár üzemi konyhákban, vagy éttermekben. Kisebb sérüléseket okozhatnak a forró edények, főző-sütő berendezések érintés útján. A Burn Jel használata ilyen esetekben csak néhány percre okoznak fennakadást a munkában. A komolyabb sérülések a forró folyadékok általi forrázásokból eredhetnek. A forró olaj, mártás, vagy gőz nagy területen képes felperzselni a bőrt. Figyelmetlen kezelés mellett az olaj, vagy az étel maga lángra is kaphat, ami további égési veszélyforrás, így szükség lehet a nagyobb méretű Burn Dressing kötszerekre és Fire Blanket takarókra is. Webáruházunkban megvásárolható a kisebb-nagyobb üzemi konyhák, éttermek számára előre összeállított Water-Jel készlet és fali doboz.

Egészségügy

Az Országos Mentőszolgálat, valamint az állami és magánkórházak baleseti, égési és sürgősségi osztályai húsz éve állandó felhasználói a Water-Jel termékeknek. Emberek tízezrein segítettek már égési sérüléseik ellátásában. Water-Jel nélkül ma már elképzelhetetlen a professzionális égési elsősegély. Referenciáink között szerepel több kórház és ápolóintézet, valamint az OMSZ ajánlása is.

Gyáripar

Gyárterületek szinte minden helyisége valamilyen szintű tűzvédelmi kötelezettség betartására kényszerül. A kisebb balesetek, amelyeket magas hőmérsékleten üzemelő gyártóeszközök, szerszámok, lámpák, szikrák okozhatnak, ugyanúgy azonnali ellátást igényelnek, mint a forró fémek, folyadékok általi forrázás, illetve a tűz, robbanás, vagy vegyi katasztrófa. Utóbbiak szerencsére ritkábban fordulnak elő, de a megfelelő felkészülés elengedhetetlen, hiszen egyetlen alkalom is emberéleteket követelhet a megfelelő elsősegély lehetősége nélkül. A Water-Jel a gyártócégek igényeire optimalizált egységcsomagokat, fali dobozokat is forgalmaz az igények kielégítésére.

Feldolgozóipar és vegyipar

Ipari nyersanyagok és vegyszerek feldolgozása szinte minden munkafázisban tűz- és robbanásveszélyes. A kisebb, felhevült tárgyak érintése által okozott sérülések mellett fokozott veszélyt jelentenek az olajszármazékok, fémek nagy hőmérsékleten történő feldolgozása. A kohók melletti magas hőmérséklet éppúgy végzetes baleseteket okozhat, mint a kiömlő vegyszerek által okozott vegyi égés, sav- vagy lúgmarás. E nehéz szakmák művelőinek naponta fel kell vértezniük magukat az égési sérülések kezelésére, valamint a munkaadóknak is alapvető érdeke, hogy dolgozóik biztonságban legyenek, és az esetleges sérülések után mielőbb újra egészségesen munkába állhassanak.

Közszolgáltatók

A közművek munkatársai gyakran vannak kitéve áramütéses, vagy forrázásos baleseteknek. A vezetékeket karbantartó munkatársak a természetes áramütésnek, vagyis a villámcsapásnak is ki lehetnek téve. Az elektromos kisülések mikroszekundumok alatt akár 2000 fokos hőmérsékeltükkel nagyon súlyos égési sérülést tudnak okozni. Ezekre az égéstípusokra is alkalmazhatók a Water-Jel elsősegély-termékei, ezért érdemes a törvény által is megkövetelt védőfelszerelés részévé tenni azokat.

 Háztartás

Statisztikai adatok szerint a világon mindenütt a háztartásban történik a legtöbb égési sérülés. Minden 25 másodpercben valaki megégeti magát a konyhában, vagy izzócsere közben, karácsonyfatűzben, és még sorolhatnánk. Különösen fontos az elővigyázatlan gyermekek védelme és elsősegélye a forró tárgyak érintése, vagy az igen gyakori forrázásos balesetek során. Nem meglepő tehát, hogy a Water-Jel az egészségügyi intézmények elsősegélyhelyein és a háztartásokban a legkelendőbbek világszerte.  Elkötelezettségünk, hogy Magyarországon is minden háztartásban ott legyen a fájdalomcsillapítós dobozok között legalább egy kis flakon Burn Jel.

Vajon miért van az, hogy az évente egyszer-kétszer előforduló egyhe náthára a magyar családok több gyógyszerrel készülnek fel, mint az átlagosan kétszer ilyen gyakorisággal előforduló, de maradandó károsodással is fenyegető égési balesetekre?