1998. szeptember 29-én a Kintzly és Fia Kft. sajtótájékoztatón mutatta be a Water-Jel nevű termékcsaládot. A rendezvényen égett sérülteket kezelő orvos, mentős, tűzoltó, illetve gyógyult sérült is számot adott tapasztalatairól.

Kintzly Péter, a cég ügyvezető igazgatója az amerikai gyártmányú Water-Jel hűtőgél és takarók magyarországi bevezetésének körülményeiről szólva elmondta:

Az iparban már számos helyen megtalálható ez az elsősegélynyújtó felszerelés. A Paksi atomerőmű, a Tiszai Vegyi Kombinát és egyéb ipari létesítmények az elsők között szerezték be, de a Tűzoltóság is azonnal rendszerbe állította.

A sebfedő anyagot szakvéleményező Dr. Juhász István egyetemi docens, a DOTE Bőrgyógyászati Klinika Égési osztályának vezetője a termékkel kapcsolatos klinikai tapasztalatokat így összegezte:

Tapasztalataink azt mutatják, hogy az elsősegélynyújtás során hűtőgéllel kezelt égett területek gyógyhajlama kedvezőbb, mint a nem kezelt betegeké… a nagy hűtőkapacitású géllel történő hűtés mind objektíve, mind szubjektíve kedvezőbb a csapvízzel történő hűtésnél, égési sérülés veszélyével járó munkahelyeken az égettek elsősegélynyújtását végzőknél (vegyipar, petrolkémia üzemek, katonaság, tűzoltók, mentők, orvosi ügyelet, stb.) rendszerbe állítását kívánatosnak tartom. Az ápolás időtartam várható lerövidítésével az ápolásban költségcsökkentő tényezőként jelentkezik.

Hasonló eredményre jutott a Magyar Honvédség Központi Honvédkórház Égési sebészeti osztály vezetője, Dr. Szűcs András főorvos, és a Szent János Kórház Gyermeksebészeti Osztály vezetője, Dr. Baksa József főorvos is. Szakvéleményükben ők is a Water-Jel hűtő, fájdalomcsillapító és hőelvonó hatását emelték ki. Dr. Gorove László (Országos mentőszolgálat) elmondta, hogy jelenleg 6 megyében sikerült megoldani a termék beszerzését – alapítványi segítséggel, ugyanis az OEP még a sürgőségi betegellátásban sem finanszírozza a Water-Jel-t. Megyeri Lajos püspökladányi tűzoltóparancsnok szintén a beszerzés illetve az utánpótlás gondjait hangsúlyozta. Ugyan a Tűzoltóság már két éve felmálházta minden szerkocsiját Water-Jel elsősegélycsomaggal, azonban – lévén az egyszer használatos – a pótlásra már nem jut fedezet. Elsősorban a Tűzoltók testi épségének védelmét szolgálja, de ki az a tűzoltó, aki mentéskor ne borítana be vele egy égő embert? Így mentettek meg 1996-ban egy debreceni asszonyt , aki gázpalack robbanás következtében súlyos, 60%-os kiterjedésű II/a és II/b fokozatú sérülést szenvedett. Dr. Schulteisz Ferenc az Egészségügyi Minisztérium képviselője ígéretet tett arra, hogy minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy a terméket anyagiak vonatkozásában elismertesse. A Water-Jel szakvéleményekkel alátámasztott égési sérülésekre kifejtett hatását a minisztérium sem vitatja, annak a sürgősségi betegellátásban történő alkalmazását kívánatosnak tartja, de – mint mindig – a finanszírozást a legnehezebb megoldani. Mindannyian reméljük, hogy a döntéshozók nem várnak a következő halálos égési balesetig, hiszen döntésükkel fájdalomtól, plasztikai műtétektől, és még annál is szörnyűbb következményektől menthetik meg az égett sérülteket.

Leave a Reply